27/12/2007

Πως πέρασα τα Χριστούγεννα

Στο συρτάρι: γκρίνια,λάιφ,σημειώσεις — helion @ 4:14 μμ

Δεν είναι συγκροτημένο ποστ αυτό, απλά εξαερώνω λίγο το καζάνι των εορτών. Είναι πάλι η εποχή εκείνη του χρόνου όπου βρίσκομαι στο τραπέζι ως μετρίως αδαής να υπερασπίζομαι μετά την κατανάλωση της γαλοπούλας 15 επιστημονικά αντικείμενα ταυτόχρονα ενάντια στα φον-ντενικενικά και εσχάτως λιακοπουλικά ιδεολογήματα που καταλαμβάνουν τα ανήσυχα μυαλά των εξ αγχιστείας συγγενών. Φουσκωμένοι από το φαγητό και με σχεδόν το σύνολο του κυκλοφοριακού να έχει παραιτηθεί από την τροφοδοσία του εγκεφάλου λόγω της έκτακτης δυσπεπτικής συμφόρησης, είθισται ανελλιπώς με τον καφέ να ασχοληθούμε με τα Μεγάλα, ήτοι:

1. πολιτική (keywords Ζαχόπουλος, μη-δεξιά δεξιά, διαφθορά)
2. το μέλλον του πλανήτη
3. οι Έλληνες, αυτοί οι Ελ.

Με το τελευταίο αρχίζει το γλέντι και πασχίζω να αποκρούσω τους μύδρους: το κόλπο με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες είναι γνωστό πως είναι απάτη, ε, τα ελληνικά, εκτός του ότι έχουν 9 δισεκατομμύρια λήμματα (αριθμός που έριξα στην κουβέντα για πλάκα και τον δέχτηκαν ασυζητητί), είναι ανώτερη, παλαιότερη και πλουσιότερη γλώσσα, η μητέρα πασών των λοιπών. Στη Χαβάη ρε συ έχουν μια λέξη που μοιάζει με ελληνική, δε θυμάται ποιά. Άρα, μας κοροϊδεύουν οι επιστήμονες; Φως φανάρι πως τα χαβανέζικα προέρχονται από τα ελληνικά. Το διάβασε στο Άωτον.

Υπερθεματίζει. Και γιατί η ανθρωπότητα να ξεκίνησε από την Αφρική, και όχι από την Ελλάδα, που είναι και πιο κοντά. Τι ξέρει ο Λήκυ που δεν το ξέρουμε εμείς δηλαδή. Αρχίζω να κακοχωνεύω. Γλωσσολογικά στοιχεία, η σημασία των παλαιολιθικών ευρημάτων, τα συμπεράσματα του RNA για την καταγωγή μας, όλα τα ρίχνω ημιμαθώς και ψιλοαπεγνωσμένα στην κουβέντα, όπου βυθίζονται χωρίς ίχνος. Όπως και το «αν σε ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά γιατί δεν παίρνεις μερικά βιβλία από κάποιον που ασχολείται σοβαρά». Διότι οι ειδικοί, ποιοι ειδικοί, είναι όλοι τους εκπρόσωποι του επιστημονικού κατεστημένου, ενός μονολιθικού μορφώματος τύπου Μάτριξ, κοιμισμένοι αυτιστικοί με συλλογικές παραισθήσεις – αν δεν είναι καθαρά ξεπουλημένοι στο κονσόρτσιουμ της μίας ή της άλλης παγκόσμιας συνωμοσίας. Και πέφτουν τα σοβαρά επιχειρήματα: Ένας βρήκε ένα κάτι (sic) στην Αίγυπτο, που το κάτι έδειχνε καθαρά πως ήταν πολύ αρχαιότερο (από τι;), αλλά ένας άλλος, που είχε σχέσεις και με το Βατικάνο, του είπε πως θα του κόψει την επιδότηση αν δεν το επαναχρονολογήσει στα κοινώς αποδεκτά πλαίσια.

Η υπόδειξη πως δε γίνεται κουβέντα με όρους «ένας» και «κάτι» κάνει παρέα στα προηγούμενά μου σχόλια, εκεί στον πάτο. Όπως και το ότι «οι επιστήμονες», εκτός από το μόνο εξειδικευμένο εργαλείο που έχουμε για να ερευνήσουμε σοβαρά αυτά τα θέματα, δεν είναι καθόλου ενιαίο μπλοκ αλλά ζωντανή κοινότητα που ερίζει διαρκώς και ψάχνεται, και στο κάτω-κάτω της γραφής δε μπορείς να αμφισβητήσεις από τον καναπέ σου εργασία εκατονταετιών και τις ζωές που έφαγαν στις ανασκαφές και στις βιβλιοθήκες επειδή διάβασες κάτι σε ένα περιοδικό. Τζάμπα αγορεύω, με κοιτούν απλά προσβεβλημένα.

Πιάνω τα κλισέ υπερόπλα και χαϊδεύω την ταπεινωμένη εθνική αυτοπεποίθηση – δε σας φτάνει ρε-κο-μπλε-ξά-ρες που οι πρόγονοί σας δημιούργησαν το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού, θέλετε και τον αυστραλοπίθηκο δικό σας; Μετά τη συμβιβαστική βόμβα αυτή που, όσο να ‘ναι, έπιασε τόπο, πάω ευχαριστημένη να πιάσω μια κόλα. Και ακούω πίσω μου για την Κούφια Γη.

Άναστεναγμ.

Το δράμα είναι πως δεν πρόκειται για τίποτα ηλίθιους, είναι άνθρωποι ενήλικες, τίμιοι μέχρις αηδίας, ανήσυχοι, που ξέρω και συμπαθώ χρόνια. Άνθρωποι τους οποίους έχουν εγκαταλείψει οι εναιωρούμενοι στη στρατόσφαιρα επιστήμονες στα χέρια του κάθε λογής Πλεύρη και Λιακόπουλου, διότι σιγά μην ασχοληθούν οι πεφωτισμένοι με αυτά τα υποκείμενα και τα ψευδοεπιστημονικές τους αερολογίες. Ψιτ. Nature abhors a vacuum, που έλεγε και ο Αριστοτέλης (αν και πιθανώς όχι στα αγγλικά). Όσο εσείς δεν ασχολείστε, ασχολούνται εδώ και χρόνια, κερδοσκοπούν και κατακυριεύουν τα πνεύματα άλλοι. Η παιδεία δεν σταματά στις αίθουσες, είναι διαρκής μάχη, την οποία βαριέστε να δώσετε. Εγώ δε σας ξαναϋπερασπίζομαι, ψοφίμια.

Τουλάχιστον ως το Πάσχα.


Εικόνα: Τμήμα του “Νεκρή φύση με πουλερικά και φρούτα”, Abraham van Beyeren, γύρω στο 1680.

5 σχόλια »

  1. Λοιπόν, αυτό δεν είναι εξαέρωση καζανιού, αλλά letting off some serious steam για να μην επέλθει η έκρηξη της αποπληξίας. Το έχω ζήσει το έργο, με τα επιχειρήματα να τα εκστομίζω σε όλο και ψηλότερες οκτάβες, και βέβαια να πέφτουν στο κενό, διότι ο … (Βάλε Λιακόπουλος, Πλεύρης ή όποιον άλλον θες) είπε, ΕΙΠΕ (κατά το “΄εφα”), μπλα μπλα μπλα. Εχεις όμως άδικο για τους επιστήμονες (να υπερασπιστώ λίγο το συνάφι). Εκτός αν σκέφτεσαι τακτικές εκφωνήσεις λόγων τα σαββατοκύριακα, τύπου ανεβαίνω σε σκαμνί στο Hyde Park και φωτίζω τους περαστικούς. Δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνονται πια σοβαρές εκλαϊκεύσεις, που είναι πολύ δύσκολη δουλειά, πολύ χρήσιμη, αλλά δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Sic transit gloria scientiae, όταν το μεγάλο πλήθος αδυνατεί να ακολουθήσει τα άλματα. Και καταφεύγει α) στις θεωρίες που αναφέρεις και β) στον μυστικισμό (άλλη πληγή αυτή).
    Μέχρι το Πάσχα δεν θα περιμένουμε καμία υπεράσπιση λοιπόν. Θα το αντέξουμε (;)

    Σχόλιο by B.E. — 27/12/2007 @ 9:18 μμ

  2. Η στιγμή που έπνιξα το “απορώ ποιος αγοράζει τα βιβλία του” ήταν μαγική και το κατάλαβα όταν συνειδητοποίησα ότι ο συνομιλητής μου είχε τα άπαντα και τα είχε αποστηθίσει. Ευτυχώς, διαφορετικά το επόμενο μισάωρο που πέρασε ανώδυνα με έναν διθύραμβο για τον Πούτιν, ίσως ήταν αρκετές ώρες κατήχησης. Καλό Πάσχα και ευτυχισμένος ο νέος δεκαπενταύγουστος. Χικ.

    Σχόλιο by Valeria — 27/12/2007 @ 11:36 μμ

  3. Χρόνια Πολλά. Έχεις πάντα μια δεύτερη ευκαιρία: την Πρωτοχρονιά!!!

    Σχόλιο by demon — 28/12/2007 @ 1:32 πμ

  4. Το “Μπουβάρ και Πεκυσέ” του Φλωμπέρ, παρά την παλαιότητά του, είναι ένα καλό φίλτρο για συζητήσεις τέτοιου τύπου. Νομίζω ότι αφού το διαβάσει κανείς, κουβέντες όπως η παραπάνω, ακούγονται διαφορετικές, λιγότερο επώδυνες (ίσως), μεταλλάσσονται… Και δεν τα βάζει και με τους επιστήμονες της όποιας ειδικότητας… Καλή επικείμενη χρονιά εύχομαι…

    Σχόλιο by kukuzelis — 28/12/2007 @ 10:38 πμ

  5. @ BE: Πιθανώς η ανάγκη μας για το μη λογικό να είναι όντως hardwired και να μην έχει τέλος• τη δική μου την ξέρω και την εκτονώνω σχετικά αβλαβώς με φάντασυ, επιστημονική φαντασία και τις ειδήσεις του Σταρ. Δεν έχεις άδικο περί Χάυντ Παρκ, ούτε έχω καμιά λύση έτοιμη. Έτσι και αλλιώς το ψέμα, φτιαγμένο να κολακέψει και να εξυπηρετήσει σκοπούς, συνήθως είναι πολύ γοητευτικότερο της χαοτικής πραγματικότητας, και ο επιστημονικός αντίλογος στην παθιασμένα ρομαντική εικοτολογία συχνά ακούγεται ξερότερος απο κρητικό ντάκο δεκαετίας. Θέλει ταλέντο ο λαϊκισμός και χάρισμα η εκλαϊκευση. Μαζευτείτε και κάντε κανένα καλό, τραβηχτικό ελληνικό τύπου σκέπτικ ή έστω snopes και μην επιτρέπετε άλογη μύγα στο σπαθί σας;

    @Valeria μου, άγιο είχες. Θα τσακωνόμουν κιόλας, αν η υπόθεση με τον εξαδάκτυλο Πούτιν δεν με είχε βραχυκυκλώσει σε σημείο αφωνίας. Χάπι Βάλενταιζ ντέυ.

    @demon, θα-το-αποφύγω >:}

    @Κουκ, υποκλίνομαι μπροστά στην ψυχραιμία σας που με ντροπιάζει. Παρά τα χρόνια μου παραμένω εκρηκτικά ανήλικη – εκεί στου μακελειού την άψη δαγκώνω τα σχοινιά τα λύνω κλπ κλπ. Ευχαριστώ για την υπόδειξη βιβλίου, κάθε θωρακισμός δεκτός, θα το αναζητήσω.

    Σχόλιο by helion — 29/12/2007 @ 2:06 μμ

RSS feed για σχόλια σε αυτό το post.

Άφησε σχόλιο

Powered by WordPress